Sitsit

Tässä tiivistetysti, mitä sitsit eli akateeminen pöytäjuhla pitää sisällään.

Sitsit ovat pöytäjuhlia, joissa nautitaan yleensä kolmen ruokalajin (alku- pää- ja jälkiruoka) ateria juomineen ja toki laulun kera. Sitsejä harrastetaan lähes kaikissa suuremmissa järjestöissä eri yliopistoissa.

Ruoka on yleensä järjestävän opiskelijajärjestön omista riveistä kootun sitsitiimin voimin valmistettu ja tarjoiltu ja hintakin (sis. juomat) siis varsin kohtuullinen, yleensä noin kymmenen ja viidentoista euron välillä. Juomiin sisältyy joskus alkumalja (riippuen hinnasta), yleensä muutama kaato viiniä ruuan kanssa, snapsi sekä kahvin kaverina punssi tai muu vastaava juoma. Täydennystä (lisäkaatoja viiniä, lisäsnapseja, mietoja) saa ostaa omakustannehintaan paikan päältä.

Vuosijuhliin verrattuna sitsit ovat epämuodollisempi tilaisuus: iltapuku tai frakki ei ole tarpeen vaan siisti asu riittää (jotain farkkuja ja t-paitaa asiallisempaa). Puku (tumma tai muu) on varma valinta tai jonkinlainen mekko, hame, jakku tai siisti housuasu, mutta siisti paita ja housutkin käyvät. Frakki tai iltapuku on jo ylipukeutumista. Lähtökohtana voi vaikka miettiä kuinka pukeutuisi jonkun häihin tai 50-vuotissynttäreille.

Paikat pöydissä on yleensä nimikoitu etukäteen (plaseeraus), jotta saadaan sopivasti sekoitettua eri vuosikursseja ja kaikki eivät juutu pelkästään tuttujen kavereiden viereen. Useimmiten sitseillä on laulunjohtaja, joka aloittaa laulut, jotta kukin pöytä ei möykkäisi omaan tahtiinsa. Tietysti kuka vaan voi aloittaa laulun sopivalla hetkellä, mutta on huomaavaista kertoa muillekin, mitä lauletaan ja miltä sivulta lauluvihkossa sanat löytyvät. Laulujen sävelet ovat usein tutuista lauluista ja oudommatkin viisut oppii kyllä korvakuulolta aika äkkiä. Ei myöskään tarvitse olla mikään kultakurkku, jotta uskaltaa avata suunsa opiskelijajuhlissa. Usein istumapaikoille jaetaan lauluvihkonen, josta löytyy sanat lauluihin.

Pöytätavoista sen verran, että normaalietiketin mukaan kylmiä ruokia ei saa aloittaa ennenkuin koko pöytä on saanut annoksensa, lämpimien ruokien kohdalla voi aloittaa kun lähellä istuvat ovat saaneet ruokansa. Laulun aikana ei ole soveliasta kalistella aterimia (syödä) tai pitää muutenkaan laulamisesta poikkeavaa mölyä. Ruuan jäähtymisestä ei kannata huolehtia, kunnon juhlassa lauletaan niin paljon, että pääruokaa ei ehdi syödä lämpimänä loppuun hotkimatta.

Seuraavassa hiukan avainsanoja:

  • avec henkilö, jonka vieressä istut juhlassa. Kaikkien tulisi olla huomaavainen aveciaan kohtaan ja harkita erinäisiä perinteisiä eleitä esim. nostelemalla tuolia pöytään tullessa ja poistuttaessa, kaatamalla vettä ym.
  • plaseeraus yleensä paikat pöydissä on etukäteen nimikoitu.
  • skoolaus olennainen osa sitsejä on juomalaulut, joiden päätteeksi skoolataan. Aina ja kaikissa järjestöissä ei virallista kaavaa noudateta, mutta näin se menee: Yleensä skoolataan ensin oikealle etuviistoon, sitten vasemmalle etuviistoon ja sitten vastapäätä istuvalle.