Vuosijuhlat
Vinkkejä vuosijuhlaa varten
Vuosijuhlat ovat akateemisten järjestöjen hienoimmat juhlallisuudet ja niille osallistuminen vaatii hieman varautumista etukäteen, joskin oman järjestömme tapauksessa vuosijuhlat ovat yleisesti olleet aavistuksen rennommasta päästä. Vuosijuhlat on järjestön tapahtumista kenties se juhlallisin ja erityisin, mikä näkyy usein myös tapahtuman keskimääräistä korkeampana hintana. Vuosijuhlat alkavat cocktail-tilaisuudella, jossa juhlaan osallistuvat saavat esittää tervehdyksiä vuosijuhlaa viettävälle järjestölle. Juhlille osallistuvien muiden järjestöjen edustajat ja yhteistyötahot saattavat myös muistaa järjestöä tervehdysten yhteydessä lahjalla.
Varsinainen juhla alkaa cocktail-tilaisuuden jälkeen, ja sen aikana syödään kolmen ruokalajin illallinen ja lauletaan. Illallisen jälkeen juhla huipentuu akateemisiin tansseihin. Vujutiimi järjestää myös yleensä tanssiharjoituksen akateemisista tansseista kiinnostuneille. Yleensä juhlilla on myös jonkinlaiset jatkot. Juhlia seuraavana päivänä järjestetään niin sanottu silliaamainen eli sillis, joka on luonteeltaan vapaamuotoinen tapahtuma, jonne juhlapuvun voi vaihtaa arkivaatteisiin tai vaikka haalareihin.
Vuosijuhlaan ovat kutsuttuja kaikki TKO-älyn jäsenet ja TKO-älyn ystävät. Osallistujissa on opiskelijoita fukseista myöhempiin vuosien opiskelijoihin, alumneja, laitoksen henkilökuntaa, muiden järjestöjen ja yhteistyötahojen edustajia ym.
Pukeutuminen
Vuosijuhlille pukeudutaan muodollisemmin kuin sitseille. Mahdollisia asuja ovat frakki, tumma puku tai pitkä iltapuku sekä akateemiset kunniamerkit. Akateemisten kunnianmerkkien käytöstä löytyy ohjeita TKO-älyn omilta sivuilta. TKO-äly ei aseta pukeutumisetiketille normeja sukupuolen tai muun omakohtaisen kokemuksen osalta.
Käytös
Juhliin tullaan ajoissa, ja jos juhlii avecin kanssa, niin juhlapaikalle on tapana tulla yhdessä. Juhlassa paikat on nimikoitu, ja istumajärjestys selviää juhlapaikalta löytyvästä plaseerauskartasta. Oman paikan kohdalla seistään, kunnes koko juhlaväki on läsnä istuutuakseen ja juhla voi alkaa. Ennestään tuntemattomille pöytäseurueen jäsenille on kohteliasta esittäytyä. Ruokailua ei yleensä aloiteta ennen kuin koko pöytä on saanut ateriansa. Puheiden tai laulujen aikana ei kalistella aterimia eikä poistuta pöydästä tai puhuta ellei tämä ole täysin välttämätöntä. TKO-älyn juhlissa poistumiskieltoa ei noudateta aivan tunnontarkasti, mutta kannattaa silti pitää huolta siitä, ettei häiritse muita juhlijoita poistumalla laulujen tai puheiden aikana tai aiheuttamalla hälinää poistumisellaan.
Vuosijuhlissa on aina laulunjohtaja, joka aloittaa laulut ja käy juhlan käytännöt läpi juhlan alussa. Yleensä lauluja saa ehdottaa kertomalla laulunjohtajalle toiveensa. Laulunjohtaja sopivassa välissä antaa sinulle luvan esitellä toiveesi tai aloittaa laulun, mikäli et tahdo niin itse tehdä. Tällöin on myös kohteliasta esitellä itsensä juhlaväelle. Laulutaidolla tai musiikillisella lahjakkuudella ei ole mitään väliä. Istumapaikoille jaetaan laulukirjat, joista laulujen sanat löytyvät, sävel on yleensä tuttu tai helposti opittava jos kuuntelee vähän matkaa ja menee sitten mukaan.
Yleisesti ottaen hyvä vinkki on tarkkailla mitä muut tekevät, jos olo tuntuu epävarmalta.
Seuraavassa hiukan avainsanoja:
- avec henkilö, jonka vieressä istut juhlassa.
- plaseeraus/pöytäjärjestys juhlan suunniteltu istumajärjestys. Ilmoitetaan yleensä juhlapaikan seinään kiinnitetyllä tai muulla tavoin esille laitetulla istumakartalla.
- sillis vuosijuhlia seuraavana päivänä järjestettävä vapaamuotoinen ja varsinaisia juhlia rennommpi tilaisuus juhlaväellä ja muillekin. Nimestään huolimatta silliksellä on tarjolla muutakin kuin silliä.
- skoolaus juomamaljojen kohottaminen pöytäseurueen kanssa.